© 2017 Woodford Sheppard Architecture Ltd.

salvation army citadel

client: Salvation Army

location: Notre Dame Bay, Newfoundland

use: religious 

scale: 11,600 ft2

twenty+change award winner

Presently, the Salvation Army Citadel is comprised of a Sanctuary and Parish Hall. It has been determined that its current layout is not meeting the Church’s needs and is to be replaced with a new wing comprised of a Chapel, Office Space, Kitchen, Daycare, and Event Storage. ​The design of this new wing intends to complement and enhance the existing building and site. 

 

The strategy for merging the new and old wings is to create a screen that would be able to partially cover the existing building and to completely cover the new. The wood slat screen varies in height and density, reaching up to create a new peak in front of the existing Sanctuary.

The new wing is located closer to the road to avoid further excavation of the steeply sloping hill behind the site. In keeping the footprint of the demolished Hall, a sheltered garden at the back of the new addition is created that is accessible from the lobby, daycare, and event space. The Chapel is the focal point of the new addition with a shorter tower, while the office spaces and lobby act as a bridge linking the two masses. The lobby area is glazed to allow views into the garden at the back, inviting all users of the Church to enjoy the space.